torsdag 23 februari 2012

Längre hår med ricinolja?

Som ni kanske vet så började jag med "mirakelkuren" ricinolja för lite mer än en månad sedan och nu tänkte jag skriva en liten utvärdering.

Ricinoljan köpte jag på apoteket för ca 40 kr och det finns rekommendationer att blanda ut oljan med någon annan olja för lättare applicering. De första gångerna jag använde det i hårbotten så gjorde jag också så, jag blandade ut det med kokosolja. Efter ett tag gick jag dock över till att bara använda ricinoljan som den var. Den är tjockare och rätt kladdig men det fungerade ändå bra att massera in i hårbotten. Man behövde bara lite tålamod.

Eftersom jag använder balsammetoden och försöker undvika schampo så beskrev jag i ett tidigare inlägg hur jag tvättar ut oljan. Jag gjorde detta ungefär 1-2 gånger i veckan, dvs varje gång jag tvättade mitt hår.


Först kan vi ju konstatera att jag redan har långt hår och kanske inte behöver någon mirakelkur för att få håret att växa. Varför har jag provat det här fast att jag redan har långt hår? Jag har sparat ut håret i några år nu och det var först i mitten av 2011 som jag faktiskt började bry mig och inse att det är bra att ta hand om håret. Att prova nya mer naturliga saker till håret är roligt och eftersom ricinoljan är lite av en trend så tänkte jag ge det ett försök. Längre hår skadar ju inte även om det redan är långt.

Och så till resultatet;
Att mitt hår redan är så pass långt känner jag är till en nackdel när jag ska utvärdera effekten av den här metoden.

Att fotografera håret så att det kommer till sin rätt är inte helt enkelt och beroende på kameravinkeln så kan håret se kortare eller längre ut. Jag kan inte fotografera håret själv eftersom att det är så långt, så jag har fått de jag bor med att ta kort åt mig och detta har gett ett varierat resultat. För personer med kort hår är detta nog en bra metod, men jag ser ingen direkt skillnad för mig.

Att mäta håret är inte helt lätt det heller men det kanske är lite mer pålitligt?  När jag har mätt håret har jag utgått ifrån hur de mäter på The Long Hair Community. Man sätter måttbandet vid hårfästet i pannan och låter måttbandet hänga ned på baksidan av huvudet och man mäter där håret tar slut. När jag toppade håret i december mätte vi hur långt det var (återigen så kan jag inte göra detta själv) och jag har sedan mätt en gång i månaden. Även här kan längden bero på hur man håller huvudet när man mäter, lutar man huvudet lite bakåt åker håret längre ned och några centimeter kan plussas på. Jag har försökt hålla mitt huvud så rakt jag kan när vi mätt.
Så efter den här perioden med ricinolja (mitten av jan till mitten av feb)  kan jag konstatera att håret har växt 2 cm, vilket är dubbelt från vad det växte från december till januari. Det är inget otroligt mirakelresultat (tror jag?) men det är ju alltid lite i alla fall (om nu mätningen är rätt). Någon före och efter bild blir det inte eftersom det inte syns så bra.Jag kommer nog inte att fortsätta med ricinolja eftersom det var rätt bökigt och kladdigt. Att massera hårbotten tror jag är viktigt för att stimulera hårsäckarna och det försöker jag göra varje gång jag tvättar håret. Jag märkte även att de gånger jag använt kokosolja som en hårinpackning (i hela håret) så blev det otroligt lent och glansigt efter tvätten och det är definitivt något jag kommer att göra oftare.


2 kommentarer:

  1. Ja, det rekommenderar jag verkligen! Du kan ju kolla in min sushi-guide för Göteborg också, om du inte redan gjort det.* http://sakuradesu.blogg.se/2012/february/sushi-guide-goteborg.html

    SvaraRadera
  2. Bra med en utvärdering! Intressant :)

    SvaraRadera