söndag 22 juli 2012

Våga olja!

Detta blir ytterligare ett hårinlägg och denna gång blir det om oljor. Jag har nämt oljeinpackningar förut (tex här) och jag provade i vintras att använda ricinolja för att få håret att växa snabbare. Men nu tänkte jag alltså viga ett helt inlägg till oljor.

Det verkar blir mer och mer populärt nu med håroljor till håret. Moroccan Oil och Macadamia Natural Oil har blivit en stor hit och kollar man på tex eleven.se under deras kategori vårdande/inpackningar finns det flertalet produkter som har ordet "oil" i namnet. Så onekligen finns det en marknad för det.
Trots denna trend så är det många som rynkar på näsan åt naturliga oljor (Såklart finns det de som inte rynkar på näsan (applåd till dessa!)). När jag har rekommenderat oljeinpackning till en vän så har jag möts av reaktionen "Nej, jag tror inte det. Jag vill inte få fett hår".  Många idag litar hellre på de produkter som företagen har producerat än på de naturliga råvarorna vi själva kan få tag i. Varför är det så?
De populära produkterna med oljor använder folk gärna. "Åh, titta den har avokadoolja i sig, va bra den tar jag." eller "Den här tvålen har olivolja i sig, toppen!". Det man inte inser är att den oljan som makrnadsförs behöver inte alls vara huvudingrediensen i produkten. Det räcker med att de tillsatt lite grann för att de ska kunna skriva det på flaskan. De allra flesta produkterna har alltså utspädda oljor, men det kanske ni redan visste. Oftast är huvudingrediensen i en sådan "hårolja" en eller flera silikoner. Att blanda silikoner och oljor och tro att det ska ha en bra effekt för håret köper jag inte riktigt. Jag tvivlar inte på att håret kommer att kännas lent när du använder produkten. Det är ju trots allt vad silikonerna gör. Men jag tror inte att ditt hår blir bättre av det eftersom att silikonerna kommer att lägga sig runt alla hårstråna och den utblandade oljan knappas kan göra stor verkan.

"Men många av produkterna innehåller flera typer av oljor. Det är ju bra!" Ja, olika oljor har olika funktioner och kan påverka ditt hår och din hud olika. Men bara för att en produkt innehåller flera olika typer av oljor betyder det inte att produkten är den bästa på marknaden. Kolla alltid ingredienslistan! Det bästa är om ingredienslistan bara har oljorna i sig och inga andra extra ämnen.

Nog sagt om det. Över till de vänliga oljorna!
Vad är så bra med oljor i håret?
- Håret blir lättare att trassla ut
- Håret blir lite glansigare
- Håret får ett extra skyddslager
Sedan har olika oljor olika egenskaper som är bra för håret. Detta kommer jag inte att gå in på i detta inlägg.

Det finns olika typer av oljor, de brukar delas in i tre kategorier beroende på hur snabbt de "torkar" i vanlig luft. De oljor som "torkar" snabbare kan vara svårare att få ut ur håret.

Torkar fort: Solrosolja, linfröolja, druvkärnolja,
Ganska fort: Majsolja, Sesamolja, sötmandelolja
Inte fort: Olivolja, Arganolja, Kokosolja, Avokadoolja, Jojobaolja, ricinolja, sheasmör, rapsolja

Källa

Till håret används alltså oftast de oljor som är placerade under kategorin "Inte fort", men även ganska fort går bra att använda. Dessa är också de som ni kanske känner igen från olika hårprodukter. En utförligare lista på olika oljor och hur snabbt de torkar finns här (under 100 = Inte fort). Man kan såklart använda vilken olja man vill (även de som torkar fort) men då får man komma ihåg att de kan vara svårare att få ur håret. Många av dessa oljor går att köpa i matvarubutiker eller hälsokostaffärer.

Dessa oljor är bra i sin naturliga form, men man kan också blanda dem med andra eteriska oljor om man vill att de ska lukta godare. Det finns många eteriska oljor som luktar väldigt gott, till exempel rosmarin, grapefrukt, ros, men man ska ej ha dessa på huden i outspäd form eftersom de är starka och kan orsaka utslag. Man kan också blanda till exempel tee tree olja och använda mot finnar.

Ekologiskt Kokosfett (kokosolja)
Det finns olika sätt du kan använda oljan på.
Oljeinpackning har jag berättat om tidigare, men tänkte skriva om det igen. Innan du tänkt duscha och tvätta håret kan du göra en oljeinpackning. Ursäkten "jag vill inte få fettigt hår" fungerar inte riktigt här eftersom du faktiskt tvättar bort oljan i duschen. Använder du dessutom schampo går oljan bort mycket lättare (än om du bara använder balsam).

Ta valfri olja och massera in i håret. Du kan ta hela längderna och även hårbotten om du vill. Hårbotten är inte nödvändig eftersom den redan är lite fettig, men att ge hårbotten en massage nu och då skadar inte. Vissa rekommenderar att man värmer upp oljan innan man masserar in den i håret. Detta har jag inte provat själv eftersom det fungerar tillräckligt bra för mig utan att värma upp den. Man behöver inte ha supermycket olja för att olja in ett helt hår. Det behövs ganska lite faktiskt. Ta några droppar i handen och ta sektion efter sektion tills hela håret har fått olja. Att lära sig hur mycket håret behöver kan ta någar gånger. Kanske oljar man för mycket första gången och får tvätta länge innan allt försvinner, eller kanske man oljar för lite och tycker inte att det hade någon effekt.

Du kan nu efter hela håret är inpackat i olja välja själv hur länge du vill vänta och hur du vill ha håret under tiden. En del snurrar plastfolie runt håret för att hålla det på plats. Jag sätter oftast upp mitt hår i en knut. Hur länge man väntar är också en smaksak. Vissa har i det 30 min andra 2 timmar och en del sover med det över natten. Det finns helt enkelt ingen specifik tid man behöver passa, men jag skulle säga minst 30 min. Tvätta sedan håret som vanligt och känns det fortfarande lite oljigt efteråt så kör en omgång till.

Man kan även använda olja som ett dagligt skydd till sitt hår. Detta kan man tänka sig liknar ett leave-in balsam. Ta lite lite (kanske 2 droppar) i handflatan och gnugga händerna mot varandra. Stryk sedan oljan över håret genom att hålla håret mellan dina händer och dra med händerna nedåt.  Gör först den ena sidan och sedan den andra. Vill du ha lite mer olja så ta två droppar till. Rekommendationen två droppar är egentligen en försiktighetsåtgärd. Ska du inte tvätta håret så behöver man en väldigt liten mängd olja. Det behöver bara bli en liten tunn film över håret (så tunn att du inte märker den) för att det ska skydda. Detta är väldigt bra för dina toppar och det både skyddar ditt hår under dagen samt ger det lite glans. Du ska dock inte olja håret om du tänkt använda värmeredskap till håret. Oljan kan då bli för varm och skada håret. Du kan dock olja det efteråt att du använt dina värmeverktyg. Det dagliga skyddet ska man helst inte applicera kring hårbotten eftersom att du inte tänkt tvätta bort det. Börja kring öronhöjd och fortsätt nedåt.

När man använder olja i sitt hår så brukar det inte lukta av oljan eftersom man använder så lite. Vid en inpackning så luktar det så klart olja under tiden, men efteråt luktar håret ingenting av olja. Har man dock tillsatt eterisk olja så luktar oljan av den doft man har tillsatt.

Det finns många olika sätt personer använder olja på till deras hår, men dessa två metoder är nog de som är de vanligaste.

Jag vill också säga det igen, att jag är ingen expert inom området. Men det som intresserar en lär man sig gärna mer om och detta är saker jag har lärt mig och vill dela med mig av.
12 kommentarer:

 1. Du skriver så utförligt och bra. Gillar sådana här inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! :D Va roligt att du gillar det, jag var rädd att jag skrev för mycket!

   Radera
 2. Ååh, fler såna här inlägg! Tack så mycket! Jag brukar varva med ricinolja, lagerbladsolja och olivolja beroende på vad jag vill göra med håret. Har hellre oljor än kemikalier, plus att det känns så skönt när det är kladdigt haha :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket hellre oljor än kemikalier här med :D

   Radera
 3. Hej på dig! Det var längesen!

  Jag gjorde faktiskt en oljeinpackning häromdagen. Det gick sådär faktiskt. Tog nog lite väl mycket så jag fick inte bort allt när jag skulle tvätta. Men nu vet jag att jag ska ta lite mindre. Ska prova igen!!!!

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan! :D
   Ja prova igen! Det är lätt att man tar för mycket!

   Radera
 4. åh vilket bra inlägg, detta ska jag testa! tack så mycket! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, varsågod! :D Jag är glad att du blev inspirerad!

   Radera
 5. Ja du skriver så fantastiskt och fångande, tack för det här inlägget, inte för långt, inte för kort.

  Kommer du ihåg när jag skrev till dig angående att avvänja och tvätta håret mer sällan? Jag har nu följt dina råd i sommar, använt olivolje-inpackning vid varenda tvätt (som var en gång i veckan hur håret än såg ut), masserat in ricin i hårbotten samtidigt som oliven i längderna. Resultat? Mycket längre hår (fler cm), friskare hår, tjockare hår, mjukare hår, glansigare hår, och framförallt, ett hår som inte behöver tvättas mer än var fjärde-femte dag (till skillnad från varje).

  Tack för att du skriver din blogg :)
  lina palm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad glad jag blir av din kommentar! Va roligt att det har fungerat för dig och att du vågar prova på! :D Det känns toppen att ha inspirerat någon och jag är väldigt glad att du berättade för mig! :D
   Jag har inte heller glömt att du frågade om borstar, men jag har inte rensat mig och jag vill inte fota en hårig och dammig borste ;) Det kommer snart någon gång! :D
   Kram!

   Radera
  2. Vilket minne du har!
   Fortsätt som du gör :D

   Radera
 6. Exakt så brukar jag göra. Jag oljar in håret kvällen innan jag planerar att tvätta och sen får et sitta i hela natten. Håret blir så fint sen efter tvätt.

  Ibland blandar jag rent shea butter och olivolja till en jämn smet och har lite i hårtopparna.

  SvaraRadera